duminică, 10 februarie 2013

'' Jocurile foamei '' - Suzanne CollinsPersonajul-narator, Katniss Everdeen, trăieşte în Districtul 12, în cartierul cel mai sărac, Seam. La a74-a ediţie a Jocurilor, sora sa Prim este aleasă şi Katniss se oferă voluntară în locul ei. Celălalt tribut este Peeta Mellark, băiatul brutarului. Aceştia capătă foarte multă atenţie, mai ales datorită devoţiunii lui Katniss.
În arenă se ajută reciproc şi rămân ultimii în viaţă. Pentru a forţa mâna Capitoliului, Katniss îi propune lui Peeta să se sinucidă amândoi, realizând că cei care fac Jocurile au nevoie de un învingător, ca exemplu. Pentru a o opri, ambii sunt declaraţi câştigători.
Bestseller New York Times, USA Today şi Wall Street Journal, cartea lui Suzanne Collins este considerată unul dintre cele mai bune romane fantasy din ultimii ani şi a câştigat nenumărate premii, printre care Best Book of the Year în 2008, acordat de Publishers Weekly, şi Kirkus Best Book în 2009.

Autor: Suzanne Collins şi-a început cariera în 1991 ca scenarist de televiziune. A participat la realizarea mai multor emisiuni de succes ale postului Nickelodeon, printre care The Mistery Files of Shelby Woo sau Clarissa Explains it All, nominalizate la Premiile Emmy. A scris mai multe episoade ale programelor pentru preşcolari Little Bear şi Oswald, de asemenea nominalizate la Premiile Emmy. La îndemnul lui James Proimons, autor de cărţi pentru copii, a debutat cu romanul Gregor the Overlander, primul volum al seriei de mare succes Underland Chronicles, răsplătită cu numeroase distincţii şi premii atât în Statele Unite, cât şi în Marea Britanie.
Număr pagini: 307.
An apariţie: 2008.
Preţ: 45,5 lei.
Editura: Nemira.

My opinion:
Am citit cartea în timpul săptămânii, adică atunci când am şcoală, şi pot să spun că m-a făcut să mă simt bine şi să mă destind. Mi-a plăcut de Katniss pe tot parcursul cărţii, încă de când s-a oferit voluntară în locul surorii sale. Mă gândeam: dacă ar fi fost realitate, câţi ar fi făcut acest lucru? De asemenea, relaţia lui Katniss cu Peeta mi-a plăcut cum a evoluat, deşi la final nu a fost prea plăcută - aştept volumul doi, în care sper ca relaţia lor să ajungă şi altundeva! Ce s-a întâmplat în pădure mi-a transmis mulţi fiori pe parcursul lecturii, dar m-am bucurat că s-a terminat bine şi că nici unul dintre ei nu a murit. Vă recomand cartea cu mult drag şi spor la citit! * Xoxo *

Nota: 9.

Citate:
" Când mă trezesc, cealaltă parte a patului e rece. Degetele mi se întind, căutând căldura lui Prim, dar nu găsesc decât ţesătura aspră a cuverturii ei ce acoperă salteaua. Probabil c-a visat urât şi s-a culcat în patul mamei. Bineînţeles c-a făcut-o. Azi e extragerea. "

" Cu coada ochiului îl zăresc pe Peeta întinzându-mi mâna. Îl privesc nesigură.
- Încă o dată? Pentru public?
N-a spus-o cu mânie. În glasul lui pustiit nu e nimic, ceea ce mi se pare mai grav. Băiatul cu pâinea îmi scăpa deja printre degete.
Îi iau mâna şi i-o strâng cu putere, pregătindu-mă pentru filmare şi temându-mă de clipa în care va trebui să-i dau definitiv drumul. "

" Niciun strop de apă. Cât de greu le-ar fi fost să umple sticla? Devin conştientă de uscăciunea din gât şi din gură, de buzele mele crăpate. Am mers toată ziua. A fost cald şi am transpirat mult. Fac asta şi acasă, dar acolo sunt întotdeauna o mulţime de pâraie din care să bei, sau zăpadă pe care s-o topeşti, dacă e cazul să recurgi la asta. "

" Îmi muşc buza.
- Katniss?
Dă drumul mâinii mele şi păşeşte într-o parte, parcă încercând să-şi regăsească echilibrul.
- Totul a fost pentru Jocuri, îmi spune. Felul în care te-ai purtat.
- Nu totul, răspund, strângând cu putere florile.
- Atunci, cât de mult? Nu, lasă asta. Cred că adevărata întrebare e ce-o să mai rămână când ajungem acasă.
- Nu ştiu, îi răspund. Cu cât ne apropiem mai mult de Districtul 12, cu atât sunt mai încurcată.
El aşteaptă, sperând să mai audă şi alte explicaţii, dar nu mai urmează nimic.
- Bine, să mă anunţi când te lămureşti, spune, şi durerea din vocea lui e palpabilă. "

S.

Un comentariu: